Hectic Places: Operation Room AMC, Amsterdam

 

Operatiekamer AMC

Tekst: Annemieke Houben

Piep..piep..piep.. Het ritmisch piepen van de controleapparaten geeft aan dat alles goed gaat op de operatiekamer van het AMC. Professor Van Lanschot en zijn team zijn bezig met een slokdarmverwijderingsoperatie die de hele dag zal duren. Het is druk om de operatietafel;

 


De instrumentair operatieassistente staat achter de tafel met een groen hoofddoekje en geeft alles aan. Het meisje met de paarse muts is de co-assistente. De jongen in het blauw staat mee te kijken.  ‘Ja, en als je ‘m nu pakt de pincet…’ Van Lanschot legt wat uit. Rond de patiënt fluistert iedereen met elkaar om de apparatuur in de gaten te kunnen houden. ‘Nee, je prikt er zo doorheen!”

Grote groene doeken geven het geheel een wat surrealistisch aanzien. Een enkel moedervlekje aan de rand van de incisie verraadt dat er een echte man onder de doeken ligt. Na deze operatie zal hij nog één of twee dagen op de intensive care liggen. Bebloede gaasjes worden op een weegschaal gelegd. Zo kan precies worden bekeken hoeveel bloed er verloren is gegaan, en dat is van belang voor de nazorg.

Van Lansschot zelf staat er ontspannen bij. Zijn linkervoet steekt uit zijn klompje en steunt een beetje op de rechter. Hij heeft deze operatie al meer dan 500 keer uitgevoerd. Maar makkelijk wordt het nooit: ‘Er zijn weinig operaties die zo groot zijn als deze. Je moet je altijd goed concentreren, maar door de routine gaat het allemaal wel wat vlotter.”

‘Ik heb hier een kliertje’ roept de instrumentair assistente. Er wordt wat geroezemoesd en het kliertje wordt in een speciaal buisje gedaan. Met een slangetje wordt overtollig bloed afgevoerd, het spettert in de opvangfles. ‘Twee 10 bij 10!’ ‘Twee keer 10 bij 10? Het bloedafvoerslangetje moet snel verwisseld worden; het wordt op de grond gegooid tussen wat jodiumvlekken. Het team gaat geconcentreerd verder. ‘Niet die van schuimrubber maar zo’n opgerold dingetje.’  ‘Dus deze?’ ‘Ja die!’  Het ziet er goed uit voor de patiënt. Nog maar een halve dag te gaan…

–    –    –

Tags: , , , ,